website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
    Computervoer 3                                                                   3 mei 2020

Maassluis, 26 september 2021.

Beste geïnteresseerde

Het valt niet mee om elke dag thuis te blijven en uw familie, vrienden en collega's niet te zien. Ons sociale leven wordt aan banden gelegd. Eenzaamheid ligt op de loer. Hoe kunt u in deze tijden nog met de ander in verbinding blijven, terwijl u afstand moet houden? Nu we elkaar niet meer spontaan tegenkomen probeer ik toch met deze nieuwsbrieven iets te leveren, waarmee u misschien enigszins uit de voeten kunt met betrekking tot uw digitale apparaten. 
Hopelijk draagt het bij tot meer inzicht en daardoor meer plezier in het gebruik hiervan. 
Ik heb weer wat voer uitgezocht om u hiermee te proberen wat wijzer te maken in computerland.

CTRL-Z


- Hebt u in de verkenner per ongeluk een bestandsnaam gewijzigd, een bestand of map verwijderd of met een onbedoelde sleepbeweging naar een andere map verplaatst dan u eigenlijk zou willen?
Deze dergelijke bewerkingen zijn gelukkig eenvoudig te herstellen door na de handeling direct de toets-combinatie CTRL-Z in te drukken. Deze standaardmethode om wijzigingen ongedaan te maken werkt namelijk ook gewoon in de Windows Verkenner. Je moet het maar even weten!

Edge Chromium en Google chrome als mediaspelers

- Wist u dat u muziek en/of video's gewoon in de browsers Microsoft Edge Chromium en Google Chrome kunt afspelen? 
Dit kunt u namelijk vrij makkelijk doen door middel van het plaatsen van
2 vensters naast elkaar (zie computervoer 1). U opent bijvoorbeeld eerst de verkenner en sleept die naar één kant van het scherm. Dan opent u als tweede een browser, die u naar de andere kant van het scherm sleept. 
Lokaliseer dan in de verkenner het muziek- of videonummer en sleep deze dan naar de browser, waar je de muis loslaat.
Als het goed is gegaan begint de muziek of video direct af te spelen.
Let wel: Dit lukt niet in de oude Edge.

Spelletjes spelen -Het zelf of met andere mensen spelen van spelletjes via het internet kan in dit Corona-tijdperk best een welkome afwisseling zijn om eens uit te proberen en te spelen. 
Zowel op de computer als op mobiele apparaten. Bij de meeste van deze spellen kunt u kiezen of u tegen de computer wilt spelen of tegen andere mensen. Dit kunnen voor u bekende mensen zijn, maar ook onbekenden.
Klik op spelen via internet wanneer u wilt ontdekken wat er zoal mogelijk is.

- Op het oog ziet de tablet of smartphone er misschien schoon uit, maar het apparaat wemelt van de bacteriën. En virussen kunnen er ook een paar dagen op overleven. Het schoonmaken hiervan hoort dan ook eigenlijk een regelmatig terugkomende  discipline te zijn.
Klik als u hier meer van wilt weten op hoe maak ik mijn apparaat goed schoon.

- Het kan wel eens zoeken zijn om een bepaalde map te vinden tussen alle gele mappen binnen de verkenner van Windows 10. Systeemmappen, zoals Documenten en Afbeeldingen, onderscheiden zich al door een ander pictogram dan de standaardmappen. Maar u  kunt ook de standaardmappen  van verschillende plaatjes voorzien als u meer onderscheid wilt aanbrengen.
Klik op pictogrammen veranderen in standaardmappen als u wilt weten hoe dit te doen.

Veel lees- en studieplezier,

Met vriendelijke groet,
Hugo van der Hoest.