..
..


IN ONDERHOUD


Komt goed

Webmaster

scklogo3
 

Computervoer nummer 56


Maassluis, zondag 31 oktober 2021

%_AANHEF%,

Het is me weer gelukt een nieuwe bron met muziek en digitale informatie aan te boren. Hopelijk levert het iets op waar je lering uit kunt trekken, terwijl de  muziek je vreugdevolle momenten kan geven.  

De   Computervoerverzameling  is inmiddels voltallig, zodat je niets meer hoeft te missen van deze kennisbron. 

Ik breng nog even de thema-middag onder je aandacht, die vrijdag 19 november plaatsvindt en waarin Digitale Nalatenschap zal worden gepresenteerd. Informatie hierover heb je al in een eerdere mail verstrekt gekregen.  Let er in ieder geval op dat, indien je na afloop een drankje in het atrium van de Koningshof wil nuttigen, je de QR-code bij je dient te hebben. Daar zal naar gevraagd worden. 

Fijne kijk-luister-en leermomenten weer met deze aflevering.

Een vriendelijk groet van,
Hugo van der Hoest.

 
SCK-KLASSIEK
 
Componist/organist Anton Bruckner.

In het computervoer van deze week staat componist Anton Bruckner centraal.
In computervoer nr. 45 schreef ik over een symfonie orkest. De naam symfonieën komt van het Griekse woord samenklank. Anton Bruckner schreef negen symfonieën en twee officieus (dus niet volgens de regels).

Anton werd op 4 september 1824 geboren in het Oostenrijkse dorpje Ansfelden. Hij begon zijn loopbaan als hulponderwijzer op een onooglijk schooltje in het al even onooglijk Windhaag, een gehucht in de omgeving van Lin.

Zijn eerste kennismaking en motivatie voor de muziek kwam tot wasdom in de kerk. Het orgel was voor  hem een orkest. En al snel werd hij gevraagd organist te worden van de Dom in Linz. Dat motiveerde hem om zijn leven te wijden aan de muziek. Zo kwam de motivatie tot stand om symfonieën te gaan schrijven.

Een symfonie is vaak een groot orkestwerk, dat meestal bestaat uit vier delen met tempo afwisseling snel-langzaam-langzaam- snel. Anton Bruckner was daar een groots componist in.

Een lange weg, voordat erkenning in zijn leven kwam, viel hem ten deel. Hij teerde op schaarse momenten. Pas in 1892 keerde het tij in Wenen, toen Hans Richter Bruckners achtste symfonie dirigeerde. Vervolgens in München en andere belangrijke steden.

Als een van de grootste toondichters die Oostenrijk had voortgebracht sloot hij voorgoed de ogen op 11 oktober 1896 in een optrekje (Kustodenst?ck) van het Weense slot Belvedere, dat hem in zijn levensavond ter beschikking gesteld werd door het keizerlijk hof. De finale van de negende stond in de steigers. Hij kreeg een waardige begrafenis, die niet onderdeed voor een staatsbegrafenis

Wij kunnen luisteren naar Bruckner’s Seventh Symphony gedirigeerd door een groots dirigent nl Bernard Haitink (zie computervoer 54), die afgelopen week is overleden. En Bruckner's Symphonie Nr 4. Es Dur Romantische ' Claudio Abbado, Wiener Philharmoniker.

Gijs van Eijsden.      

SCK EIGENTIJDS
 
Ed Sheeran

Ed Sheeran is een zanger en liedjesschrijver van Brits/Ierse afkomst. Al op jeugdige leeftijd leert hij gitaar spelen, waarna hij tijdens zijn schooltijd start met het schrijven van liedjes. Vanaf die tijd werd een stotterend, gepest jongetje met rood haar en een grote bril een ster die de hele wereld kent.
Afgelopen vrijdag kwam zijn vierde album uit en ik moet zeggen het is alleszins de moeite waard er naar te luisteren. Van dit album heb ik het nummer 
Overpass Graffiti  gekozen om te laten zien en horen.

Adele

Sinds de aankondiging van haar vierde studioalbum "30", heeft Adele toegegeven dat dit misschien wel haar favoriete en meest persoonlijke plaat tot nu toe is. Fans van Adele hebben inmiddels al vijf jaar moeten wachten op nieuwe muziek van de zangeres. Het nieuwe nummer 'Easy On Me' is op 15 oktober uitgebracht en de clip daarvan is nu te zien in deze Computervoer.

Lauren Daigle

Haar ‘You Say’ is een grote hit geweest en wie niet weet wie aan het zingen is, zou het nummer gemakkelijk kunnen toeschrijven aan de Britse Adele. Maar Lauren Daigle is een Amerikaanse en in haar thuisland minstens een even grote ster. Lauren is met name een christelijke zangeres en haar tweede album ‘Look Up Child’ was het best verkopende album door een christelijke artiest in negen jaar.
Luister en kijk naar Lauren in deze medley.

Keith Urban

Alhoewel Urban geboren werd in Nieuw-Zeeland, groeide hij op in Queensland in Australië. Toen een jonge vrouw aan Urbans vader vroeg of ze in zijn winkel een advertentie mocht ophangen waarin ze gitaarles aanbood, gaf hij toestemming in ruil voor lessen aan zijn zoon. Zo leerde Urban op zijn zesde al gitaarspelen. Urban bleek zeer getalenteerd en twee jaar later won hij al verscheidene talentenshows.
Beïnvloed door de muzikale smaak van zijn vader, had Urban een voorkeur voor countrymuziek. Hij werd geïnspireerd door countryzangers Glenn Campbell, Don Williams en Dolly Parton en door songwriter Jimmy Webb. Later ontdekte hij Dire Straits en raakte hij onder de indruk van het gitaarspel van Dire Straits voorman Mark Knopfler en Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac, waarop hij hun gitaarspel ging onderzoeken en eindeloos oefende tot hij hun technieken onder de knie had.
Luister naar Keith en zijn guitaarspel in het nummer Making Memories Of Us
.

SCK DIGITAAL
 
Wat zijn Plaktoetsen en wat kun je ermee?
Bij plakkerige toetsen wordt het tijd om je toetsenbord te reinigen, maar Plaktoetsen zijn heel wat anders: het is een beetje verstopte, maar erg handige functie in Windows voor mensen die moeite hebben om toetscombinaties te maken door twee of drie toetsen tegelijk in te drukken. In plaats van Ctrl+A om alles te selecteren druk je eerst de Ctrl-toets in en daarna pas de A. Zeker op kleine keyboards zijn plaktoetsen een welkome optie. Ook op de Mac kennen we deze optie, daar heten ze grendeltoetsen. Zo werkt het.
Het maken van een wereldbol in PowerPoint.

De doorknede PowerPoint liefhebber, die het een uitdaging vindt deze animatie van een wereldbol zelf in elkaar te knutselen kan de beschrijving hiervan zowel tekstueel als middels een video vinden door op Lees verder te klikken.

Oeps ik zie op mijn bureaublad alleen tegels

Elke keer wanneer je op de Windows 10 Start-knop klikt,  krijg je geen normaal Startmenu, maar verdwijnen alle pictogrammen van je bureaublad en krijg je een bureaubladscherm vol tegels.
Hoogstwaarschijnlijk wil je dat niet, maar een normaal Startmenu en pictogrammen op je bureaublad.
In veel gevallen staat je computer dan in de tabletmodus en dient deze omgeschakeld te worden naar de bureaubladmodus.
Doe hiervoor het volgende :

1. Kijk helemaal rechts onderaan op de taakbalk van je pc of laptop, rechts naast de tijd, daar zie  je een pictogram van het  Actiecentrum ( een vierkante ballon ).
2. Klik met de linker-muisknop op het pictogram van het  Actiecentrum.
3. Je ziet nu 4 of meer vierkantjes met tekst, rechts onderaan het scherm.
4. Indien je slechts 4 vierkantjes ziet dan even op Uitvouwen klikken, waardoor er meer te zien zijn.
4. In één van die vierkantjes staat de tekst Tabletmodus.
5. Klik hierop met de linker-muisknop om te schakelen van tabletmodus naar bureaubladmodus.

 
Waarom  updates zo belangrijk zijn 
software-update-computer

Je ervaart het denk ik wel vaker. Iedere week krijg je wel een melding op je laptop of op je telefoon dat er een update van het besturingssysteem beschikbaar is. Bij veel gebruikers borrelen dan de frustraties op, want je hebt het apparaat immers net geüpdatet. Toch zijn updates cruciaal om niet alleen je apparaat goed te laten functioneren, maar ook om je te beschermen! In dit artikel wordt uitgelegd  wat een update is, waarom het nodig is en welke apparaten updates nodig hebben. Lees meer.